UMCG LUMC UMCU AMC Erasmus MC Reinier de Graaf Haga Ziekenhuis Haaglanden MC Default
Optimal Study – Wat is de OPTIMAL study?

Wat is de OPTIMAL study?
Uitzaaiingen van tumoren naar de botten kunnen veel klachten geven. Als pijn de voornaamste klacht is, worden de meeste patiënten (eenmalig of vaker) bestraald. Dit is vaak effectief, maar sommige patiënten houden pijnklachten na de bestraling. De uitzaaiing kan er soms ook voor zorgen dat het bot breekt. Hiervoor wordt iemand meestal geopereerd. De pen, plaat of het kunstgewricht die dan geplaatst wordt, zorgt voor stabiliteit van het bot. Dit vermindert de pijn en hierdoor kan de patiënt zijn/haar arm weer gebruiken, of kan bijv. weer lopen. Toch is er nog veel onbekend over de behandeling van botuitzaaiingen. Zoals waarom een behandeling bij de ene patiënt wel effectief is, maar niet bij de andere patiënt. Of hoe we de beste afweging kunnen maken bij het kiezen van een behandeling. Daarnaast is nog weinig bekend over wat de behandelingen doen op de kwaliteit van leven van patiënten. Met het verzamelen van informatie van een grote groep patiënten kunnen we onderzoeken wat voor effecten onze behandelingen hebben op de kwaliteit van leven.

Doel van het onderzoek
Met deze studie willen wij zoveel mogelijk informatie verzamelen van patiënten met botuitzaaiingen in de armen en benen. Op deze manier hopen we meer te weten te komen over welke factoren van invloed zijn op de kwaliteit van leven. Ook willen we meer te weten komen over wat de effecten en gevolgen van specifieke behandelingen zijn. Uiteindelijk willen we hiermee bereiken dat we elke patiënt op maat kunnen behandelen en zo de optimale persoonlijk palliatieve behandeling kunnen geven.

De PORT studie
Als u geopereerd bent of wordt voor een (bijna) gebroken bot, kunt u uitgenodigd worden om mee te doen aan de PORT trial. Deze studie valt onder de OPTIMAL study. Dezelfde gegevens worden verzameld en u krijgt dezelfde vragenlijsten. Een toevoeging van de PORT studie is dat er geloot wordt om te bepalen of u na de operatie nog bestraald wordt of niet. De achtergrond, en voor en nadelen van deelname aan deze studie kunt u lezen in de patiënten informatiebrief. (klik hier)

Terug naar boven